miércoles, marzo 07, 2012

Otro parque destruido; un altre jardí destruït


Foto: I.N., Londres, una ciutat on protegeixen els arbres, 2012
Parece mentira que el Col·legi de Metges haya propiciado esta destrucción para construir un aparcamiento, pero aún es peor el ayuntamiento, que no para de talar los pocos árboles que quedan en la ciudad, aun sabiendo que Barcelona tiene un déficit de verde por habitante según las recomendaciones de la OMS y que la contaminación crece, como la fealdad y la falta de oxígeno. Es una vergüenza, pero están convirtiendo la ciudad en una tapadera de aparcamientos.

Astorament pels jardins arrasats
Unes obres al parc de Roig i Raventós, a Sarrià–Sant Gervasi, assolen bona part de l'espai verd i fan encendre els veïns
Hi fan un pàrquing subterrani i després hi reposaran tots els arbres, però els veïns no s'ho creuen
07/03/12 02:00 - BARCELONA - ANNA BALLBONA

La indignació dels veïns per la pràctica desaparició dels jardins del Doctor Roig i Raventós, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, és monumental. Quasi tan gran com aquests jardins, d'uns 50 anys d'història. En un mes, els antics jardins han quedat convertits en una gran esplanada on comença a foradar-se el sòl per fer-hi un aparcament subterrani. Ara sols en queda un petit reducte (una quarta part del conjunt), on hi ha un Pipican i quatre bancs.
D'un dia per l'altre els veïns del barri de les Tres Torres (on hi ha el parc) van veure uns cartells informatius a les escales i l'inici d'unes obres que assolen, per ara, un espai verd històric. Segons l'Ajuntament, les obres comporten la retirada de 57 arbres, dels quals 44 són trasplantables –es portaran al Viver Tres Pins– un cop enllestida l'obra. Els 13 restants no són trasplantables per l'estat precari en què ja estaven.
L'aparcament subterrani –de caràcter privat– que se situarà sota els jardins tindrà 257 places per a cotxes, 88 per a motocicletes i 16 per a bicicletes. L'Ajuntament assegura que, al cap d'un any, que és el que diu que durarà l'obra, es tornaran a replantar els arbres arrancats i fins i tot es millorarà el jardí. Els veïns, que ja han entrat al districte de Sarrià-Sant Gervasi una instància de protesta amb el suport de 200 signatures, ho reben tot plegat amb malfiança.
Veuen com els han trinxat una àmplia zona d'esbarjo (amb fonts, parc infantil, pins, oliveres, acàcies, xiprers, bedolls...) en una pacífica àrea residencial, solcada de mútues privades i de l'edifici del Col·legi de Metges. El Col·legi és al davant del solar de Roig i Raventós i té pàrquing propi (ahir ple). A prop també hi ha un altre pàrquing. L'Ajuntament argumenta que el futur pàrquing donarà servei a tota la zona, però els veïns no creuen que els en calgui cap. “No és una actuació necessària, la majoria de gent té pàrquing privat i ja hi ha un pàrquing públic a la zona, que sovint està lliure”, diu la Maria Rosa Prats, del col·lectiu de veïns que ha aixecat la veu contra aquesta obra.
Ara els veïns reclamen al districte que “es comprometi a replantar tota la massa arbòria”. “La informació que ens han donat és falsa (segons els veïns, el districte els diu que les obres duraran dos anys), no ens han deixat ni reaccionar, estem molt disgustats”, es queixa la Isabel Lacruz, del col·lectiu contestatari. Senten que per uns “interessos privats” s'ha alterat el seu benestar.
Els jardins d'un pediatra
El parc de Roig i Raventós (pediatra que va donar els jardins) era un espai molt utilitzat pels avis (a prop hi ha una residència) i pels infants. Ahir al migdia, al petit reducte de jardí que encara queda dempeus, alguns menjaven incòmodament amb la carmanyola i es lamentaven del final dels jardins. “Hi havia molts arbres i era bonic, ara aquest lloc és més per a gossos que per a persones”, es queixava la Marta, treballadora de la residència propera al parc.
“El parc era bastant utilitzat, sap greu”, reiterava la Rina, que hi passejava el gos. A prop hi ha un altre parc, però, a diferència d'aquest, amb horaris d'obertura i de tancament i escales. Al costat dels cartells que informen de l'obra, n'han aparegut d'altres en què es convoca una concentració per aquest divendres als jardins. O exjardins.
_________________________________________________________________________________
Adjunto los datos de la empresa constructora y los arquitectos perpetradores de la destrucción

Adjudicataria obras HORMIPRESA

Situación:                                 Jardins del Doctor Roig i Raventòs, Barcelona
Data de proyecto:                   Febrer 2010
Promotor:                                 Hormipresa Awarding, SL
Arquitecto:                                Ramón Llopart y Mª Rosa Bergadà Bartolí
Superficie construida:          1.924,00m2
Contacto
C/ Cardenal Reig 25 bjs, 08028 Barcelona


HORMIPRESA AWARDING SL
Forma jurídica:
SOCIEDAD LIMITADA
Dirección:
C/ LLEO XIII, 24. BARCELONA, BARCELONA
CIF:
Actividad
Tiempo en activo
3 años, 7 meses y 14 dias
Objeto social:
LA CONSTRUCCION, EJECUCION, GESTION, ADMINISTRACION, CONSERVACION Y LA EXPLOTACION DE CONCESIÓNES ADMINISTRATIVAS PUBLICAS Y PRIVADAS.ADQUISICION, TENENCIA, ADMINISTRACION Y ARRENDAMIENTO NO FINANCIERO DE BIENES INMUEBLES, ETC
CNAE:
412 Construcción de edificios


No hay comentarios: