jueves, diciembre 06, 2007

El ginjoler a l'AVUI

Foto: Pilar (?), Ginjoler de Fonz (Osca), 2007 (enviada per Xavier Argimon de Vilardaga)
El AVUI se ha hecho eco de la catalogación del azufaifo. Espero que los vecinos perdonen algún pequeño error de interpretación (yo no me veo como "líder del movimiento vecinal", sólo como la iniciadora de esta batalla. En cualquier caso, Isabel Lacruz ha tenido mucha más relación con los vecinos que yo).
AVUI. Montse Capella
La declaració d'arbre d'interès local, un pas més per salvar el ginjoler del carrer Arimon
Després que els veïns impedissin el trasllat de l'arbre a un altra zona de Barcelona i la seva més que probable extinció, la comissió de medi ambient de l'Ajuntament ha aprovat la catalogació del ginjoler d'interès local. La lluita veïnal que va engegar Isabel Núñez abans de l'estiu per salvar el ginjoler del carrer Arimon ha tingut un èxit quasi total. Després que els veïns impedissin el trasllat de l'arbre a un altra zona de Barcelona i la seva més que probable extinció, la comissió de medi ambient i sostenibilitat de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la catalogació del ginjoler com a arbre d'interès local.
"Estem contents en part. Aquesta decisió confirma que en aquest país si defenses el que creus que és just acabes tenint algun resultat"
La incorporació d'aquest arbre en el catàleg assegura la seva protecció. Però la satisfacció no és completa entre els veïns que han lluitat per la supervivència d'aquest pulmó verd del barri. El problema ara és la futura construcció d'un edifici al costat de l'arbre.
L'enderroc d'una torre al carrer Arimon cantonada amb Berlinès va fer témer els veïns pel futur del ginjoler situat a l'aleshores pati interior de la finca. L'Ajuntament havia comunicat abans de l'estiu passat al diari AVUI la seva intenció de traslladar el ginjoler. Els veïns i els experts s'hi oposaven. L'arbre corria perill de mort amb un canvi d'ubicació.
La pressió dels veïns, associacions i intel·lectuals ha fet reaccionar l'Ajuntament, que ha acabat per incorporar l'arbre al catàleg. "Estem contents en part. Aquesta decisió confirma que en aquest país si defenses el que creus que és just acabes tenint algun resultat", comenta Núñez. Un cop catalogat, "ara falta impedir la construcció d'un edifici per garantir la seva conservació".
Si l'arbre no queda rodejat per una plaça, podria morir
Els veïns volen aturar el projecte d'edifici al costat del ginjoler i estan decidits a lluitar per una plaça de terra al voltant del ginjoler. Segons els experts consultats pels veïns del ginjoler, el ciment de l'edifici projectat podria compactar la terra i l'arbre moriria. Per assegurar la seva supervivència, els veïns demanen respectar la zona radicular, la zona de terra per on s'estenen les arrels, i demanen a l'Ajuntament que a la parcel·la on s'ha d'aixecar l'edifici s'hi faci una plaça.
Però les negociacions entre el propietari i l'Ajuntament no apunten cap a aquesta direcció. "L'Ajuntament ens ha dit que la construcció d'una plaça sortiria massa cara", explica Núñez. Quasi descartada l'opció de plaça, el consistori té en compte diverses possibilitats: pactar amb el propietari la construcció d'un pati interior de l'edifici o tirar a terra una altra torre per compensar-lo. Cap de les propostes convenç els veïns.
Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a la col·laboració d'Isabel Núñez, líder del moviment veïnal.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Els periodistes son uns indocumentats, no tenen ni idea! Com has de ser una líder veïnal quan tothom sap que ets la líder de les dríades del bosc?
Brètols!
Nmp

Anónimo dijo...

Ya, sin ti no se habría movido una hoja...
L.