miércoles, julio 13, 2011

Más sobre el azufaifo... en Línia Sarrià

Un arbre bicentenari en perill

Per Jordi Sugranyes

És estrany trobar arbres que superin els 100 anys de vida, però encara ho és més que l’exemplar es conservi enmig de la ciutat. Aquest és el cas del ginjoler que s’aixeca al solar del carrer Arimon 7, cantonada amb carrer Berlinès. Segons els experts, aquest arbre comptaria amb més de 150 anys d’existència. Nascut aproximadament l’any 1857, el ginjoler fa actualment 12 metres d’alçada i el seu tronc té un diàmetre d’1,87 metres.Després de créixer durant 150 anys al mig d’una ciutat, convertint-se en un exemplar únic a Europa, la seva conservació es troba en perill. Això és el que denuncien una plataforma de veïns del solar, arran d’unes obres que s’estan executant aquests dar­rers dies al seu entorn.

UN NOU EQUIPAMENT

A finals de juny, aprovat pel Govern sortint, es va iniciar la construcció del nou centre de Serveis Socials El Putxet i Farró, que s’ubicarà en una part del mateix solar. La primera tasca que s’ha realitzat és la injecció de formigó i la col·locació de ferros a la part propera al carrer Berlinès.

Segons l’Ajuntament, aquestes obres no afectaran al ginjoler i, tot al contrari, han explicat als veïns les mesures que s’han pres per tal de protegir-lo, com construir una tanca de protecció o l’obertura d’una rasa que propiciarà el creixement de noves arrels. A més, el consistori es compromet a podar de manera curosa l’arbre i regar-lo amb una periodicitat metòdica (entre dos i tres cops a la setmana a l’estiu; i un cop cada set dies a l’hivern).

LA PLAÇA DEL GINJOLER

Per als veïns, però, aquestes mesures són insuficients. Segons els experts que han consultat, les arrels del ginjoler es podrien estendre fins al carrer Berlinès, raó per la qual ara mateix l’arbre ja està patint les conseqüències de les obres. A més, consideren que no s’hauria de construir cap edifici més a prop de 30 metres, quan el projecte preveu només 10 metres de separació.

Per aquestes raons demanen al nou alcalde Xavier Trias que aturi immediatament l’obra i formi una comissió d’experts independents, perquè valorin els riscos i idoneïtat del projecte.

Han enviat una missiva al nou equip de govern on li recorden que, sense la pressió veïnal de l’any 2007, any en què es va enderrocar la finca on s’aixecava l’arbre, el ginjoler no s’hagués protegit com a Bé d’Interès Local i ara seria història. En la carta també rememoren que, en aquell moment, es van recollir fins a 1.400 firmes a favor de construir una nova plaça al solar, sense cap edificació, per tal de mantenir i preservar el futur de l’arbre.

Per últim, els veïns enumeren altres solars del barri, on es podria aixecar el nou equipament, sense posar en perill el monument natural que suposa aquest ginjoler quasi bicentenari. de govern on li recorden que, sense la pressió veïnal de l’any 2007, any en què es va enderrocar la finca on s’aixecava l’arbre, el ginjoler no s’hagués protegit com a Bé d’Interès Local i ara seria història. En la carta també rememoren que, en aquell moment, es van recollir fins a 1.400 firmes a favor de construir una nova plaça al solar, sense cap edificació, per tal de mantenir i preservar el futur de l’arbre.

Per últim, els veïns enumeren altres solars del barri, on es podria aixecar el nou equipament, sense posar en perill el monument natural que suposa aquest ginjoler quasi bicentenari.

No hay comentarios: