miércoles, julio 13, 2011

Carta oberta al alcalde Trias... Sobre el ginjoler

Senyor Trias

No sé si recordarà que vam coincidir en un sopar pre-electoral, en el qual vam parlar dels arbres de la Diagonal i de les places dures i del mal que l'Ajuntament anterior havia fet al patrimoni verd de la ciutat i a la manca d'oxigen i d'espais d'ombra, a l'agreujament de la contaminació i la manxa de frondositat, etc.

Jo li vaig recordar que Barcelona es troba molt per sota dels índex de verd per habitant que la OMS demana per a la salut dels ciutadans.

També que si tots els arbres haurien de ser protegits, els arbres històrics i monumentals exigeixen una protecció encara més important, l'aplicació de les normes europees, que demanen un territori lliure de construcció al voltant per a la salut i manteniment d'aquests arbres.

En aquests moments, unes obres amenacen el ginjoler del carrer Arimon, catalogat com l'exemplar de ginjoler més gran i important documentat a Europa. Cap centre social no justifica aquesta destrucció.

A més, en plena crisi econòmica i amb tots els retalls socials i de recursos, si predomina el sentit comú que vostè sempre havia demostrat, no és el moment de construir, sinó de dotar més bé els recursos ja existents.

Aquest barri -Sant Gervasi- ha estat històricament castigat pel PSC, que el considerava un feu de CIU i del Partit Popular. Nosaltres no pensàvem que vostès seguirien aquesta destrucció. Pensi que, a pocs metres, ens han destruït per sempre més la plaça Joaquim Folguera (pobre poeta), tallant els 29 lledoners de vuitanta anys, amb el pretext de la línia 9, però de fet per preservar el pàrking de la plaça dura del costat, plaça Frederic Soler, i emportant-se els fanals històrics, convertint la plaça més frondosa de Barcelona en un desert de formigó, un gran forat abandonat per manca de diners, per a la indignació dels veïns i comerciants.

Uns metres més amunt acaben de tallar tots els arbres centenaris de la part posterior de Vil·la Florida amb el pretext de fer-hi una biblioteca. Això, després d'anunciar un retall del 83% en el pressupost de les biblioteques catalanes per comprar llibres, sembla un sarcasme.

Vostè, senyor Trias, en aquell sopar, em va prometre que no tallarien arbres, que no sacrificarien els arbres de la Diagonal, que no continuarien amb les plaçes dures, que afavoririen el patrimoni verd de la ciutat.

Jo li vaig regalar el meu llibre "La plaza del azufaifo", on explicava el procès i la batalla que va assolir la catalogació de l'arbre.

I ara ens el destrueixen.

Sé que Isabel Lacruz li ha enviat alguns informes d'experts on es demostra que les obres actuals perjudiquen greument les arrels del ginjoler i que, si no s'aturen immediatament, provocaran la seva mort, en qüestió de mesos o de molt pocs anys.

Sisplau, senyor Trias, vingui a veure el ginjoler. Faci aturar les obres. Permeti que els nostres experts independents parlin i dictaminin el que cal per protegir l'arbre. No deixi que el destrueixin amb l'únic assessorament d'un professional que ja va firmar fa uns anys l'expedient erroni -confonent el ginjoler amb una espècie sense valor, i molt diferent, el Sorbus aucuparia, la moixera- per permetre construir en el terreny del ginjoler sense obstacles.

El barri li ho agraïria. La ciutat també. Seria un exemple de sensibilitat verda que canviaria la percepció que cada vegada més ciutadans tenen dels polítics.

Isabel Núñez

--

6 comentarios:

jarta dijo...

Fantàstic, Isabel!
Subtilment, el faràs posar vermell si no respon d'una manera o altra.
Tan de bo t'escolti però, personalment, jo he perdut la fe en els polítics, siguin del bàndol que siguin. L'has enviat a algun lloc més, a la premsa escrita, per exemple? (és que trobo que està molt bé, i ja saps que no acostumo a desfer-me en elogis).

Belnu dijo...

Gràcies, Marta! La Isabel Lacruz l'ha enviat als diaris... És difícil esperar res dels polítics

Betty dijo...

Espero que lo logres.El ginjoler se merece un parque aunque sea pequeño y sus vecinos un banco que se puedan sentar debajo del hermoso ginjoler.Este alcalde debe ser sensible con el ginjoler y sus vecinos.Si no es asi ,no tendrá la estimación de la gente .Esos vecinos tienen todo el derecho de tener su ginjoler.
Besos Betty

Anónimo dijo...

Vergonya de polítics. Es veritat que el senyor Carod Rovira ha comprat un átic de luxe en el barri? Amb quins diners? (ja té un altre a Tarragona valorat en 800.000€).

Belnu dijo...

Gracias, Betty!

Belnu dijo...

Anònim, no en tinc ni idea, però la corrupció i la manca de vergonya són molt generalitzades en aquest pobre país